måndag 17 november 2008

Ett kollektiv av individer


Även om du vid det här laget är allergisk mot tjatig teknokonst i form av installationer där någon sorts data (gärna hämtat från internet) åskådliggörs på något sorts (gärna mekaniskt) sätt *, är utställningen Electrohype som går just nu på Malmö Konsthall väl värt ett besök.

Anledningen är den holländske konstnären Erik Olofsens videoverk "Public Figures" **, som jag här och nu utser till det bästa konsthallen har visat (mig åtminstone).

Kameran rör sig längs en tågperrong med väntande människor, i extrem slow-motion. Från ett ankommande tåg har Olofsen filmat med höghastighetskamera, vilket gjort att filmen har kunnat saktas ner tills människorna ser knappt rörliga ut, men ändå förblir väldigt levande.

Knappast någon av resenärerna hinner bli medvetna om att de blir filmade. Man har tid att följa blickar och försöka urtyda relationer och attityder. Man har också tid att särskilja individer ur grupper på ett sätt som inte hinns med när man går på stan och ser världen i normal hastighet. Långsamheten tvingar fram ett annat sätt att se på människorna.

Först och främst är det väldigt vackert, både i sin helhet och i varje bildruta.

För det andra ger filmen en otillrättalagd, relativt slumpmässigt genererad bild av hur en större europeisk stad av idag faktiskt ser ut, med mångfalden som en självklarhet, i kontrast mot hur det ser ut i vår massmedia och populärkultur. Till skillnad från på trottoaren här i Malmö går det fortfarande inte att se t ex en kvinna med slöja på tv utan att hon är omgiven av pompa och ståt eller palaver, och femtielva utropstecken eller frågetecken.

Och för det tredje gör "Public Figures" något väldigt viktigt väldigt tydligt: att människor inte slutar vara individer för att de ingår i ett större socialt sammanhang (som här det tillfälliga kollektivet tågpendlare).

Vår rädsla för att ses som en i mängden (eller fel mängd, rättare sagt), som vi förgäves försöker lindra genom konsumtion, hängs ut som den patetiska inbillningssjuka den är. "Den grå massan" finns inte.



----------------------------

* Se halmdocka.
** Erik Olofsens videoverk "Public Figures" visas just nu på Malmö Konsthall. Det går att se en kort och lågupplöst version av filmen på internet, men jag skulle inte rekommendera det.

0 kommentarer: