söndag 18 maj 2008

Artificiell natur och urbant jordbruk


Precis öster om industrihamnen ligger en av Malmös märkligaste platser. Det syns inte, men de böljande kullarna på Spillepengen, som drar tankarna till brittisk tv-deckar-landsbygd, är helt och hållet människoskapta. Ta cykelvägen mot Lund och vik vänster i Arlöv, och låt ordet 'sopberg' få en ny och mer positiv innebörd!

Som av en händelse skriver DN om staden Ocean City i Maryland, USA, som sänkt 44 uttjänta tunnelbanevagnar från New York utanför strandlinjen, för att skapa artificiella rev åt fiskar. Tidigare dumpningar av tunnelbanevagnar utanför Delawares kust ska ha mångdubblat fisklivet i området, och fler rev är på väg att byggas på andra platser vid USAs kuster.

Projekt som dessa utgör en välbehövd motvikt till den ensidiga bilden av den mänskliga civilisationen som en antites till naturen, och som endast kan påverka naturen negativt, aldrig positivt. Och de ger åtminstone mig lite mer hopp om framtiden.

Ett tredje exempel på en spännande fusion mellan det urbana och det naturliga (även om jordbruk givetvis är något som hör till den mänskliga civilisationen, och som inte är oproblematiskt vad det gäller miljöpåverkan) är de här vertikala urbana jordbruken som än så länge bara existerar som skisser. Det här är så smart, och så snyggt, att jag mest undrar vad vi väntar på. Den lilla parken med sin platta gräsmatta utanför mitt hus var för några årtionden sedan full av koloniträdgårdar där de boende häromkring kunde odla egna grönsaker. Nu ser jag ser fram emot att vi inom en snar framtid åter igen har möjligheten att äta grönsaker från vår egen stadsdel.

0 kommentarer: