måndag 19 maj 2008

Cykelkultur i förändring

Copenhagenize.com gjorde en utflykt till Malmö för att spana in svensk cykelkultur. Inga nyheter för oss Malmöbor direkt, men Zak skriver för en internationell publik och det kan vara intressant att se vad som anses exotiskt här. Till det hör bland annat barnsitsar, och trafikljus på cykelbanor.

Själv har jag ibland gnällt lite över att Malmö, och resten av Sverige, helt saknar den stil och elegans som Köpenhamns cykelkultur uppvisar. Här stånkar folk omkring på tunga varuhuscyklar med rostiga kedjor eller fallfärdiga 'mormorscyklar', och tycker att 1000 kr nästan är för dyrt för en ny cykel, medan de urbant bohemiska Köpenhamnsborna glider omkring på dyra snygga kvalitetscyklar som de också tar väl hand om.

Men senaste tiden har jag märkt att den bilden håller på att förändras. Fler pratar om att börja cykla till jobbet, jag ser lådcyklar och snygga fixies på stan (fast oftast står de ställda utanför caféer eller blir ledda till fots...), och det dyker upp klubbar för mer eller mindre idrottslig cykling, så som Cykelklubben Röda Möllan, Team Solde och Pista Malmø. Även ett nytt företag som säljer renoverade pimpade (i cykelvärlden handlar det oftast om att ta bort snarare än att lägga till) cyklar på nätet bör nämnas, Urban Cycles.

0 kommentarer: